zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Възможно ли е човешката интелигентност да бъде усъвършенствана



Възможно ли е човешката интелигентност да бъде усъвършенствана

Световноизвестният американски мултимилионер Доналд Тръмп разиграва интересен бизнес модел в популярно американско шоу.

здраве.bg

Световноизвестният американски мултимилионер Доналд Тръмп разиграва интересен бизнес модел в популярно американско шоу. Той изправя едни срещу други девет университетски дипломанти и девет самоуки младежи в състезание за интелектуално превъзходство. Наградата: престижна позиция в корпорацията “Тръмп”.

Специалисти казват, че шоуто всъщност е направило много повече от това да бъде отправна точка за блестяща кариера. То всъщност е станало мизансцен на един от най-дълго водените спорове за човешкото поведение, а именно – когато става въпрос за интелигентността, кой фактор има по-голямо значение – природата или възпитанието?

И по-специално – дали нашата генетична заложеност да учим, измервана чрез коефициента ни на интелигенстност и понякога чрез нивото ни на образование, са по-определящи от здравия разум и предизвикателствата на живота, за да се научим как да живеем интелигентно. Отговорът може да ви изненада!

“Съвременните проучвания показват, че минимум 52 % от нашата интелигентност е базирана на нашата среда, така че мозъкът непрекъснато се променя, учейки нови неща през цялото време”, казва Франк Лоулис, говорител на американска организация за младежи с висок коефициент на интелигентност. “За сравнение, казва Лоулис, IQ-тестовете единствено измерват това, на което сме били научени и не са истински показател за нашия потенциал да учим от средата”.

“Интелигентността, всъщност, е много широко понятие, включващо дали знаем как да използваме способностите си да успяваме в света, а това е нещо, което може и да не подлежи на измерване”, добавя той.

Други специалисти отиват дори още по-далече, когато става въпрос за значението на IQ-резултатите. “Стандартните IQ-тестове измерват много тесен диапазон от способности и това, което те наистина измерват, е всъщност инертно”, казва професорът по психология в Иейл - Робърт Стърнбърг. “Още повече, допълва той, това, което тестовете не успяват да измерят, е много по-важно от калкулирания сбор точки, който Стернберг...

 
добави в:
 
Още по темите:
психология    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.