Правилното поведение

Основният закон при общуването: - бъдете тактични и естествени -съобразявайте се с другия, бъдете готови да помогнете -бъдерте стабилен и точен -по-малко формалности, повече такт Поздрави и срещи В обикновения живот пръв поздравява този, който за пръв път забележи другия. Но! -в служебните отношения по-нискостоящият в служебната йерархия поздравява пръв -щом влизате в някакво помещение или излизате от него, винаги поздравявайте първи – това е в сила както за дамите, така и за господата -можете да очаквате да бъдете поздравен само ако сте дали възможност на отсрещния човек да ви поздрави – тоест, като го гледате в очите. -Когато ваш познат съпровожда някакви непознати, ще поздравите цялата група Ръкостискане -при среща между мъж и жена мъжът изчаква дамата да подаде ръка -при среща между по-млад и по-стар по-младият изчаква да му подадат ръка -когато се срещнат две двойки, първо се ръкуват дамите, след това мъжете с дамите, а най-сетне се ръкуват мъжете -редно е да се ръкуваме с колегите, когато заминаваме в отпуск -редно е да подадем ръка на колега, който е отсъствал дълго по болест и идва за пръв път на работа -вече не е задължително да свалята ръкавиците си на улицата, когато се ръкувате. Единственото изключение е при ръкостискане с по-възрастни хора -обичайно е да има ръкостискане между гостите и техните домакини, което може да бъде съпроводено с леко кимване или поклон от страна на мъжа -руцете остават една в друга докато човек изрече поздрава си -особено сърдечен поздрав е с две ръце – двамата се здрависват, а единият слага допълнително лявата си ръка върху хванатите ръце Целуване на ръка -за да целуне ръка на дамата, кавалерът се навежда над ръката й, доближава устни до нея, но без да я докосва. Сваляне на шапка -свалянето на шапка при поздрав си остава жест на вежливост. Но! -Позволено е когато се срещат мъже, да се поздравят с леко докосване на шапката, без да я свалят -При среща с дама се сваля шапка -Вътре в стаята шапката и кепето се свалят -В големи обществени помещения всеки може да постъпи както намери за добре -За поздрав се сваля само мека шапка -Жените не са длъжни да свалят шапки при никакви обстоятелства Госпожице, госпожо или многоъважаема госпожо? -ако една жена желае да я наричате “госпожице”, тя ще си каже. До тогава би следвало да останете при общоприетото “госпожо” -не е редно да питате една жена за семейното и положение. Това могат да правят само властите. - “Милостива госпожо” носи игрив нюанс -“Уважаема госпожо” ви дава прекрасната възможност да се избавите от неудобството, че не помните името. Запознаване и представяне -винаги, когато се срещнем с познати, които са с непознати, трябва да се запознаем. Когато представяме: -при дамите изричаме първо името на мъжа -при по-възрастни изричаме името на по-младия -домакините представят и запознават гостите, които не се познават -произнасяме имената ясно и разбираемо -за да име отправна точка за разговор, добре е при запознаването да споменем титла, професия или някаква родствена връзка -при по-млади хора можем да споменем само малкото име -ако младите хора са поизрастнали, слагаме пред името им “господин” или “госпожица” -при запознаване на семейни двойки най-напред се казва името , а след това “посредникът” прибавя малко допълнителна информация -ако не сте чули името, питайте веднага -при запознаване на гости, които вече са насядали, и гости, които сега влизат, мъжете стават, независимо дали новодошлите са мъж, жена или двойка. Остават седнали само дамите и много възрастните хора. Когато се представяме сами: Когато се представя сам, мъжът… -казва името си – или само фамилията, или само малкото си име. За учтивост може да добави “Позволете да се представя”, но не е задължително -никога не слага пред името си “господин” Когато се представя сама, жената… -може да се представи с уводна формула - може да се представи само с името или презимето си -и в двете версии може да прибави “госпожа” При семейна двойка… -Единият поема представянето, като първо се представя сам, а след това добавя: а това е съпругата/ съпругът ми … -При несемейна двойка те сами трябва да решат дали ше се представят като постоянна двойка, като мъжът казва: “Това е приятелката ми, госпожа…”, а сетне каже собственото си име. Езикът на тялото -ако вашият събеседник ви слуша кръстосал крака, ръце или дори леко извърнал глава, то той държи на по-голяма дистанция или не прояваява особено голям интерес към онова, което му казвате -когато вървите или стоите, гърбът ви трябва да бъде изправен -мъжът може да стои с поразкрачени краka -недопустимо е мъжът да стои с ръце на хълбоците -когато седи, коленете на дамата трябва да са доближени едно до друго -допустимо е седенето с кръстосани крака, но никога така, че глезенът или стъпалото на единия крак да са върху коляното на другия -недопустимо е седенето с изпънати крака, при което са кръстосани само стъпалата -мъжът може да държи ръката си свободно отпусната в джоба на панталона -жената може да пъхне леко ръката си ж джоба на мантото, роклята или панталона -неприемливо е да пъхнете дълбоко в джобовете си двете си ръце -при среща и запознанство ръцете нямат място в джобовете -при кашлица към устата се поднася кърпичка -при пристъп на кашлица е най-добре да се излезе навън -на обществено място, когато някой кихне, не се иска извинение, нито се казва “наздраве” Как да разговаряме? -говорете ясно -ако само вие разбирате какво говори детето, трябва да потърсите помощ от логопед -премерете точно мимиките и жестовете -избягвайте диалекта -ако не знаете значението на някоя чужда дума , питайте -поддържайте разговора чрез въпроси за хоби, пътувания и др. -Бъдете добър слушател -Пускането на телевизор или на силна музика е фатално за разговора -Един добър виц може да оживи разговора, но поредица от вицове са фатални за нego. -По-добре без комплимент, отколкото с лош комплимент -Не употребявайте натруфени и надути фрази Покана в ресторант -кавалерът държи на дамата вратата, но влязат ли, напред тръгва онзи, който е поканил -канещият върви напред докато не го пресрещне управителят, на който казва името, на което е резервирана масата. -Ако няма резервирана маса, канещият си избира онази, която хареса и която е свободна -Преди да се настаните на масата, сваляте горната си дреха -Когато групата е малка – 2 или 3 души, можете да се отправите направо към масата. След това кавалерът помага на дамата да съблече палтото си и го отнася на гардероба, където се съблича и той. -Ако свалянето на палтата става още на гардероба, можете да си помагате взаимно – кавалерът на дамата, младата жена на по-възрастната -Позволено е кавалерът да предостави на келнера да помогне на дамата -Обикновено двама души сядат един срешу друг или на ъгъл, но не един до друг -Обикновено кавалерът държи стола на дамата, но може да предостави това и на келнера -При приближаване на дама до масата става само мъжът, който е определен да й кавалерства -Когато делите маса с непознати хора, следва само кратко да поздравите -Когато каните някой в ресторант следва да сте максимално точен -Ако сте поканили дама, можете да я изчакате и пред ресторанта -Докато чакате останалите, можете да си поръчате аперитив или някаква друга напитка, но не и да направите основната поръчка -Не сте длъжни да си поръчате същото, което си е избрал домакинът, но не се хвърляите на най-скъпото, ако той не го е поръчал -Келнерите подават пълните чинии от дясно и пак от дясно ще поемат празните пред вас. Изключение: чинията за салата – горе от ляво, чинията за хляб – долу от ляво. Когато келнерът ви отсервира, не забравяйте да му благодарите. -добрият тон изисква храненето да започне, когато всички поръчки са пристигнали -отговорете на въпроса “Останаха ли господата доволни” -ако имате причина да се оплачете, направете го любезно и дискретно. Рекламациите се правят веднага -когато изпуснете прибор или салфетка, помолете келнерът да ви донесе нови -трябва да уведомите келнерът сметката обща ли е или всеки ще плаща по отделно -млади или близки хора могат да платят сметката общо, а после да си разделят разходите -бакшиш се дава за нещо, което надхвърля рамките на доброто обслужване. Ако пътувате в други страни, най-добре се осведомете как стои там въпроса с бакшиша. -Плаща този който е поканил -Дамата може да плати своята сметка, ако се е споразумяла така с придружителя си. -Можем да се договорим с келнера за това, че всеки от компанията ще плати своята сметка. -Ако сметката ви съмнява, не изваждайте джобния си калкулатор, а се отдалечете с келнера -Парите се слагат в чинията под салфетката или в сгънатата салфетка -Ако сте решили да оставите бакшиш, достатъчно е да кажете “благодаря” -Ако парите не са точно, но нямате намерение да оставяте толкова голям бакшиш, можете да си поискате рестото и след това можете да дадете сумата за бакшиш. Заповядайте на масата Кое как се яде? -можете да си оберете вкусния сос от чинията със залче хляб, не с цяла филия -можете да си смачкате един картоф в соса, но не всички картофи едновременно -не е прието да дробите супата с хляб -от хляба, който е сервиран към супата, си отчупвате малки залъци -когато се яде супа, чинията не бива да се повдига, може само леко да се наклони настрани -когато супата е сервирана в чаши, можете да изпиете остатъка, при положение, че чашата не е много голяма -когато се сервират малки хлебчета, не е желателно да ги разрязвате по средата -докато си отчупвате от хляба, не бива да стискате вилицата в свития си юмрук -филийките за закуска или вечеря си мажете сами, като държите хляба в ръката си. Не е прието хлябът да се маже в чинията, като се придържа с вилица -не чоплете в маслото и не дълбайте дупки в него -ако отляво до чинията ви е поставена малка чинийка за хляб, мястото на маслото е в нея, не в голямата чиния -малките хапки на коктейли взимаме с ръка от чинията -пържените яйца се ядат само с вилица -варената или пържена риба се яде със специални прибори за риба; филета и пушена риба – с нож и вилица, а риба от консерва – само с вилица, като си помагате със залче хляб -от месото се отрязва хапка по хапка, не се надробява целият шницел на малки парчета -ястия от смляно месо се режат само с вилица -птици се ядат с нож и вилица -ако на массата са поднесени купички за измиване на пристите, можете да приемете това като покана да не се притеснявате да ядете с пръсти -попадналите в устата кости връщате с вилица и оставяте в края на чинията -в специализирани ресторанти печено пиле се яде само с ръце, като внимавате да не ви стърчи кутрето -зеленчуците се натрошават с вилица -кафето или чаят не се сърбат -кафето и чаят не се духат, за да изстинат -не бъркайте по-продължително от необходимото, за да ви се разтвори прибавката -лъжичката се оставя в чинийката и в никакъв случай в чашата -сухите сладкиши ядем с ръка – като си отчупваме от поднесения в чинийката кейк -петифури ядем с виличка за сладкиши -преди да започнете да ядете макарони, добре е да ги нарежете с вилица -спагетите се захващат с вилица и се навиват в длъбнатината на лъжицата или просто върху самата чиния, така че да се намотаят около зъбците на вилицата -пудинги и кремове се ядат или с вилица или с лъжица -сладкото се взема от общата купа и се слага направо върху хляба, а не в собствената чиния. Това се прави само с поставена за целта лъжица -мидите се ядат с ръце -ябълките и крушите се нарязват -портокалите белим с нож за плодове, мандарините – с ръка -гроздето се яде от чепката, като си късате зърно по зърно -грейпфрутът обикновено се сервира нарязан на две, със специални лъжички се изгребва месестата му част -праскови и кайсии се ядат с прибори -при дребни плодове с костилки костилката се изплюва в лъжичката и след това се слага в чинията Най-често допусканите грешки при хранене -ядете много бързо. Не дъвкате достатъчно а лапате. Това неминуемо води до лягане на масата. Устата ви търси лъжицата или вилицата, вместо да поднасяте хапките към устата си. -След като посягате към чашата, оставяте ножа и вилицата на покривката. Запомнете: след като сте взели веднъж приборите в ръка те не трябва да докосват масата! -Показалецът ви е твърде често твърде близо до острието на ножа -Избърсвате със салфетка мазните си начервени устни. Щеше да е много по-добре, ако предварително бяхте попили червилото си.
По време на хранене не е прието да си поправяте червилото -Държите се неучтиво с персонала в ресторанта Приборите за храненe -ножът се държи с дясната ръка, вилицата – в лявата, като върхът им винаги трябва да се държи леко наклонен надолу, обикновено към центъра на чинията. -Показалецът не бива да докосва гърбът на острието на ножа, нито да опира до зъбците на вилицата - При положение, че по време на храненето настъпи някакво прекъсване, вашето положение е следното: китките на ръба на масата, приборите, почти хоризонтално, са насочени към средата на чинията връх -Кръстосаните прибори върху празна чиния показват, че искате да ви се сервира още малко -Прибори един до друг, с дръжки надясно и малко към тялото ви показват, че сте приключили с яденето Напитките, това голямо изкуство Виното -чашата за вино се държи в тънката част на стъблото -при наливане дръжте ръката си на височината на етикета, но без да го закривате -след наливане завъртете бутилката леко на ляво, зада не накапете масата -първата глътка от виното наливате винаги в собствената си чаша -домакинът е длъжен да опита виното, за да се увери, че е добро -но ако някой от гостите е голям познавач, може да преотстъпите правото на първата глътка на него -чашите за вино по принцип се пълнят около 2/3 -чашите за червено вино се пълнят повече от колкото тези за бяло -чашите за вино никога не се подават, а се оставят за да ви налеят или долеят -изчаква се домакинът да вдигне наздравица. В нея участват дори тези, в чиято чаша има водичка или сок -ако домакинът е пропуснал да предложи нещо безалкохолно, напълно допустимо е да го попитате -при отваряне на виното тирбъшонът не бива да пробива тапата така, че да се показва отдолу -келнерът налива първата глътка в чашата на онзи, който е поръчал. Той може да поиска друго вино, да се доохлади бутилката или нещо друго -домакинът налива в собствената си чаша от всяка нова бутилка, след това се налива първо на почетния гост -в по-тесен кръг домакинът налива първо чашите на дамите и сетне на мъжете -при положение, че домакинята си няма домакин, тя може да се заеме сама с това, а може да помоли някой от мъжете да и асистира Пушене, пушачи, непушачи… -по време на хранене е недоустимо да се пуши -дори паузата при сервиране между блюдата да е по-дълга, може да запалите само ако на масата няма непушачи -недопустимо е да влезете със запалена цигара както в чужд дом, така и в чужд кабинет -като домакини не сме длъжни да поднасяме на пушачите огънче - ако сте решили да запалите, първо се оглеждате наляво и надясно – да видите дали около вас няма някой, на който да предложите огънче -ако ще палите на някому цигара, дръжте огънчето достатъчно високо -ако дамата срещу вас иска да запали, по-разумно е дискретно да подадете кибрита на най-близкия до нея кавалер -ако в ресторанта на масата ви има непознати, вежливостта налага да запитате може ли да запалите -ако сте непушач, няма да е неучтиво да помолите гостите ви да пушат на терасата или в градината, където, естествено, трябва да сте поставили пепелници Изисканите обноски на масата -домакинята пожелава добър апетит -на официални вечери не се пожелава добър апетит -домакинът приканва гостите да си досипят, но нито ги принуждава, нито им досипва -щом сами сте си сложили нещо в чинията, трябва да го изядете. Не важи старото правило да се оставя по малко от всичко -ако друг ви е сервирал, можете да оставите онова, с което не можете да се справите -можете да откажете някакво ястие, като учтижо обясните защо -не бива да употребявате подправки преди да сте опитали от ястието - салфетката трябва да се разгърне и да се сложи в скута. Ако салфетката падне, помолете келнерът да ви донесе друга -след употреба книжните салфетки се оставят до чинията, както и тези от лен -преди поднасянето на кафето се вдигат празните чинии -клечката за зъби се употребява дискретно, с ръка пред устата -единствената козметична операция след хранене на масата е поправяне на червилото -преди да вдигнете пост, почуквате с прибор по чашата, за да привлечете вниманието на останалите, след като ставате -при официални случаи обикновено речта се произнася преди десерта -не се говори с пълна уста -разговорите на масата трябва да бъдат леки и приятни, така, че в тях да могат да участват всички -пепелникът се използва само по предназначение - станалите на масата произшествия се отминават с мълчание Тя и той извън къщи -в официални случаи кавалерът върви отляво на дамата -във всички останали случаи имате право на избор или пък кавалерът върви от страната на опасността -когато мъжът носи багаж, дамата върви от към страната на свободната му ръка -при качване по стълби кавалерът върви до дамата, но на едно стъпало зад нея - при слизане от стълби мъжът върви напред - чадърът се носи от мъжа, а дамата има право да го хване под ръка независимо от отношенията им -при качване в превозно средство най-напред се качва дамата, при слизане – слиза мъжът -при влизане във въртяща се врата най-напред влиза кавалерът Танцът – прекрасният език на тялото -при по-малка компания кавалерът трябва да е запознат с дамата за да я покани -при по-големи обществени събирания това не е необходимо, кавалерът може дори да не се представи -на домашно парти е правилно да танцувате с домакинята веднага след като сте танцували с дамата, на която е отредено да кавалерствате -в реда на нещата е да поканите една дама направо, разбира се, без да игнорирате придружителя. Искането на разрешение, което по-рано е ставало с поклон, сега може да загатва поклона – с любезна усмивка или леко кимване -при смяна на партньорите на дансинга е нужен лек поклон или поне любезно кимване, когато отнемате партньорката или партньра по време на игра -когато мъжът е с костюм, по време на танца сакото му трябва да е винаги закопчано -не е речено, че жената не може да покани мъж на танц -отказът от покана за танц не е трагедия. Съвсем естествено е мъжът да отговори: “Много слаб съм на ча-ча-ча. Мога ли да ви поканя за следващия валс?” - абсолютно недопустимо е да продължавате да настоявате да танцува някой, който вече е отказал да танцува. След като не иска, сигурно си има причини.
 
По материали от интернет




{START_COUNTER}