IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как работи мозъкът по време на бързите срещи

21 ноември 2012 15 00

Учените са открили точно коя част на мозъка се активира

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Донякъде запознанствата са нищо повече от взимане на решения – харесва ли ви човека, приятно ли ви е в неговата компания, искате ли да се видите отново. Благодарение на скорошно проучване учени успяха да разгадаят къде точно в мозъка се взимат въпросните решения.

Бързите срещи обикновено включват кратък разговор от по пет минути с всеки участник. След края на вечерта всеки участник попълва формуляр кой от другите участници му е харесал и дали иска да се видят още веднъж. Ако има съвпадение и от двете страни, тогава вече личните данни на участниците се споделят.

Изследователи от Тринити Колидж в Дъблин направили експеримент със 151 хетеросексуални студента, за да проучат по-добре така наречените „бързи срещи“. Учените наблюдавали дейността на мозъка на 39 от участниците преди срещата, докато те разглеждали снимки на бъдещите си ухажори. Те трябвало да оценят всеки човек от едно до четири и да отговорят на въпроса дали биха се видели с някой от тях.

Оказва се, без голяма изненада, че участниците знаят много добре кой би предизвикал интерес у тях, поглеждайки само веднъж негова снимка. По-интересно е, когато реалността съвпадне с данните от сканирането. Учените установили, че точно определен район в мозъка се активира всеки път, когато участникът изпита незабавно привличане към някой друг.

Тази част от мозъка се нарича префронталния кортекс и е разделена на два подрайона. Единият подрайон прави изчисления за привлекателността на даден човек, а другият подрайон се намира в близост до очите и се активира, когато мозъкът усети разминаване между незабавната оценка за привлекателност и възприятията на другите хора. Накратко това е частта от мозъка, която изчислява дали някой е точно за вас, независимо какво казват останалите.

При бързите срещи особено важно е първото впечатление. Макар че хората не съдят по външния вид, начинът, по който изглеждате, е от основно значение. След него вече се надгражда психическата съвместимост. Въпреки че най-атрактивните хора определено са доста харесвани, някои участници не ги оценяват толкова високо, тъй като те усещат, че тези красиви хора не са най-привлекателните за тях.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари